Afscheid Suus Zabicki

Suus Zabicki uit Vlissingen neemt na 46 jaar afscheid van de klas, ze ging nooit met tegenzin naar het werk

VLISSINGEN – Dinsdag wordt ze 66, maar ze gaat gewoon aan het werk op De Tweemaster-Kameleon in Oost-Souburg. De dag erna heeft Suus Zabicki na 46 jaar haar laatste werkdag als juf. ,,Ik heb op mijn plek gezeten, daar ben ik van overtuigd.”

Bron PZC Valeska Nastaly 17-04-18, 07:00

 

Ja, ze heeft ook gestaakt. ,,Niet voor een hoger loon. Ik heb gestaakt voor een lagere werkdruk en kleinere klassen in het belang van het kind.” Want ja, er is in die bijna vijf decennia dat Suus Zabicki voor de klas staat, best wat veranderd. ,,Oké, mijn eerste klas had 44 kinderen, maar voor deze tijd zijn de klassen echt te groot. We zijn ervoor om de kinderen te leren rekenen, te lezen en taal te leren, maar de regering heeft van alles op ons bordje gelegd. Vakken zoals Engels, burgerschap en en verzorging. Het vak van leerkracht is uitgebreider dan vroeger.”

Veranderingen

Juf Suus is steeds meegegaan in al die veranderingen. ,,Je moet meegroeien. Er zijn wel mensen die zich verbazen over hoe ik met mijn tijd ben meegegaan. Vroeger had je een schoolbord en een krijtje, nu heb je het digibord en werken de kinderen met tablets.”

Ze heeft veelal parttime gewerkt. ,,Het is heel mooi werk, maar best pittig. Als ik dit fulltime had gedaan, had ik het niet zo lang volgehouden. Nu werk ik drie dagen in de week en heb ik de andere dagen om mijn administratie te doen, ook dat hoort bij het vak. Mensen die fulltime werken, moeten dat in het weekend doen. Zeker als je er nog een gezin naast hebt, is dat zwaar.”

Ze heeft naar haar pensioen toe geleefd, maar valt zeker niet in een zwart gat. ,,Ik heb voldoende hobby’s. Ik ga het contact met kinderen, ouders en collega’s missen, maar niet de dingen eromheen. Zoals vergaderen en alle administratieve zaken. Toch ben ik  nooit met tegenzin naar mijn werk gegaan.”

Volwassenheid

,,Op de lagere school riep ik al: ‘Ik word juf.'” Waarom? ,,Kinderen van alles bij kunnen brengen en ze naar volwassenheid te helpen, die ontwikkeling te zien: geweldig! Ik denk dat mensen vaak niet beseffen hoe belangrijk werk wij doen. Een school biedt een kind veiligheid en als kleuterjuf sta ik aan de start van iemand zijn schoolloopbaan.”

De Vlissingse heeft op meerdere plekken gewerkt, waarvan bijna 30 jaar op de Beverburch, nu De Stroming in Middelburg. Sinds vier jaar werkt ze waar ze 46 jaar geleden begon als juf. Toen heette het De Van Daleschool, nu De Tweemaster-Kameleon in Oost-Souburg. En ze doet wat ze het liefste doet: lesgeven aan klas 1 en 2. Het was dan ook een bewuste keuze toen ze terugging naar haar oude school: ,,Ik wilde graag mijn laatste werkzame jaren in een kleutergroep doorbrengen en ik wist dat ze hier iemand nodig hadden.”

Kastanjes

,,Ik ben een grote voorstander van spelend leren. Dat kinderen bijvoorbeeld leren rekenen met kastanjes. Achteraf zeggen ze dat ze niets geleerd hebben, omdat ze het niet door hadden.” Maar het is niet alleen het lesgeven dat juf Suus al die jaren plezier heeft gegeven. ,,Als een kind tegen je zegt: ‘Juf ik vind je lief, ik ga met je trouwen’, daar doe je het toch voor?”