Hoogbegaafde kinderen vaak ongelukkig

Hoogbegaafde kinderen vaak ongelukkig; ‘Op mijn vorige school begrepen ze me niet’

Als je kind een IQ heeft van 130 of meer is het hoogbegaafd. Maar intelligentie is meer dan een getal. Creativiteit en doorzettingsvermogen spelen een minstens zo belangrijke rol in de ontwikkeling van een kind. Hoogbegaafde kinderen kunnen zich op een reguliere basisschool ongelukkig voelen omdat ze niet begrepen worden. Zoals Lisanne van 11, zij zit sinds kort in een klas voor hoogbegaafde kinderen op basisschool De Tweemaster- Kameleon in Oost-Souburg.

Filmpje

Ongelukkig op school

Lisanne vond de lessen op haar oude school niet leuk en had er geen vriendinnetjes. Op De Tweemaster-Kameleon heeft ze erg naar haar zin. Het helpt haar ook dat ze kanjertraining volgt. Daar leert ze hoe ze met bepaalde situaties moet omgaan, zoals het incasseren van kritiek.

Binnen het reguliere basisonderwijs is door de grote klassen vaak geen ruimte om kinderen extra te begeleiden. Ouders van hoogbegaafde kinderen merken vaak al vroeg dat hun kind zich anders ontwikkelt.

Filmpje

Op De Tweemaster-Kameleon wordt vanaf groep 3 SterQ-onderwijs gegeven in kleine klasjes. Omdat de kinderen de lesstof snel onder de knie hebben hebben de Q-klassen op vrijdag een masterochtend waar ze vooral creatief bezig zijn zoals een vogelhuisje timmeren of appelflapjes maken.

Pizza’s bakken

Loïc is negen jaar zit in Q-klas 6. Hij vindt het niet zo bijzonder dat hij hoogbegaafd is en vindt pizza’s bakken op de vrijdagochtend met zijn klasje eigenlijk leuker dan Spaanse les.

Filmpje

Kijk voor het volledige artikel met filmpjes op: OmroepZeeland