Taart van Abel

Taart van Abel voor juffen van hoogbegaafde Zedd

Juf Mirjam en juf Kim maakten zijn leven weer leuk. Dat was wel een taart van Abel waard vond Zedd.

 

De juffen Mirjam van der Werff en Kim Verweij en leerling Zedd Slotboom van SterQ, de afdeling voor excellente en hoogbegaafde scholieren van Tweemaster-Kameleon uit Oost-Souburg, zijn zondag de hoofdrolspelers in de Taarten van Abel. Zedd (12) zat tot groep 4 op basisschool Schengehof in woonplaats ’s Heer-Arendskerke. Zedd werd niet begrepen, ging onderpresteren (deed zich dommer voor dan hij was) en werd thuis agressief en onhandelbaar. Totdat duidelijk werd dat Zedd hoogbegaafd is en meer uitdagingen nodig heeft.

Goed team

Natuurlijk moest-ie even wennen op zijn nieuwe school. Al was het maar, omdat hij niet binnen vijf minuten op school is, maar 25 minuten in de auto zit. ,,Juf Mirjam en juf Kim hebben me heel goed opgevangen. Juf Kim snapt hoogbegaafdheid heel goed. En juf Mirjam zit vol liefde, die begrijpt wat er in mij omgaat. Samen zijn ze een heel goed team”, legt Zedd uit als de juffen er even niet bij zijn.

Zedd zit intussen in groep 8 en zijn perfecte juffenteam ving hem destijds op in groep 4. ,,Al een tijdje geleden, ja. Maar ik zat eens naar de Taarten van Abel te kijken toen mijn moeder vroeg voor wie ik een taart zou willen ontwerpen. En toen dacht ik aan de juffen die me zo goed hebben geholpen.” Abel en het televisieteam vonden het wel stoer dat een jongen een taart wilde maken voor zijn juffen. Helemaal omdat het een taart met harten moest zijn om te laten zien dat Kim en Mirjam echt de liefste leraressen zijn.

Olifantengeheugen

Overigens heeft Zedd de taart niet helpen bakken, zegt hij eerlijk. ,,De taart was al bijna af toen de televisieploeg kwam. Ik heb samen met Abel wel de duif en de olifant van marsepein geboetseerd.” De juffen, die de taart al in november kregen, zeggen niet meer te weten waarom er een olifant en een duif op het luxe gebak prijkten. Zedd frist hun geheugen op. ,,De olifant was voor juf Kim, die altijd zegt dat ze misschien wel het lijf van een olifant heeft, maar niet zijn geheugen. En de duif staat symbool voor liefde en hoort bij juf Mirjam.”

De twee juffen vonden het ‘heel bijzonder’ dat Zedd en bakker Abel – met drie cameralieden en een geluidsman – hen eind vorig jaar overvielen. ,,Dit is waar je het voor doet”, zeggen ze bijna in koor. Om er direct aan toe te voegen dat ze niet doelen op de taart, maar op de dankbaarheid en het geluksgevoel van Zedd. De scholier weet zich nog te herinneren dat hij van zijn moeder hoorde dat juf Kim zo ontroerd was ‘dat ze moest huilen toen ze na school naar huis ging’. Moeder Jantine reed eerst jaren met Zedd heen en weer naar school, maar werkt intussen zelf als onderwijsassistent bij SterQ.

KiKa

Met zijn lange haar lijkt de hoogbegaafde Zedd zich te willen profileren als kunstenaar of artiest. Maar daar is geen sprake van, meldt hij. ,,Nee hoor, ik laat het groeien tot het dertig centimeter lang is. Dan kunnen ze het afknippen voor KiKa. Niet dat ik een kind met kanker ken, maar ik hoorde eens iemand anders die zijn haar liet groeien voor dat doel en dat vond ik gewoon mooi.”

Zedd, zijn moeder en de juffen hebben de televisieopnamen nog niet gezien. Dus zitten ze zondagmorgen voor de televisie. Een beetje spannend is het nog wel.  Zedd: ,,Ik zet mijn telefoon uit en kijk op mijn gemak. ’s Middags kijk ik pas of ik reacties heb gekregen.”

Taarten van Abel, zondag 31 maart, 10.10 uur, NPO3/Zapp (VPRO).